Flow Project Traject

Naam:   Martine Wauters

Geboren:   31 januari 1970   (inderdaad, een echte Aquarius)

Jeugd: opgegroeid op Pajottenlandse heuvel, achter een kerkhof, naast café 'Het Vagevuur'. Moet toch ergens indruk gemaakt hebben: het besef 'België is een loopgraaf van waaruit je de hemel ziet' heeft me eigenlijk nooit meer verlaten.

Eerste besmetting bladen- en boekenvirus: op woensdagmiddag met de fiets die heuvel af om 'Joepie' en later 'Flair' te gaan kopen. Niet kunnen wachten, en alvast voor de winkeldeur beginnen lezen. Teleurgesteld zijn dat het zo snel uit was. Dan thuis maar iets anders beginnen lezen, iets gonzend zwaars. Marie-Claire én Montaigne. Tegengewicht = evenwicht.

Verder verloop van het virus: na middelbare school Germaanse filologie gaan studeren, twee jaar in Brussel, twee jaar in Leuven, gevolgd door een jaar mediakunde. Op vreemd onverwachte manier begeesterd geraakt door oude literatuur, en daar zelfs thesis over gemaakt, 'De twaalfde-eeuwse renaissance in de reis van Sente Brandane'. Vond het een voorrecht in die anachronistisch mooie bibliotheken handschriften te mogen bestuderen, om te lezen over moedigen die beseften dat er een wereld was die groter was dan diegene die ze kenden. Les esprits sont comme les parachutes. Ils ne fonctionnent que quand ils sont ouverts.

Naar het echte werk: van de middeleeuwen naar schrijven over mannen en menstruatie, het bleek een verrassend kleine stap: eind 1993 beginnen werken voor de tijdschriftenpoot van de Persgroep Publishing, midden 1994 eindredacteur van het toen net opgestarte Goed Gevoel, in 1995 hoofdredacteur. Vond eigenlijk alles geweldig: een redactie is als nieuwe familie, en ik mocht ze nog kiezen ook. Na een paar jaar ook hoofdredacteur van interieurblad - Goed Wonen -, even later ook van Genieten, dat werd omgevormd tot reisblad. Mensen gezonder laten leven, hen laten zien dat er andere interieurs bestaan dan sombere eikenhouten, en hun wereld groter maken: ik vond het één lang groot feest, een voorrecht dat te mogen doen.

De mooiste dingen ontstaan als je je gevoel durft te volgen: En dat gevoel zei dat het tijd werd voor iets anders. Dus ruilde ik een vaste baan in voor een bestaan als zelfstandig ondernemer waarin ik alles wat ik de laatste zestien jaar geleerd heb, kan valoriseren: mooie en authentieke publicaties maken, leiding geven op een juiste manier, positief en begeesterend.

Stoutste droom: ooit bestseller schrijven, en daarover tientallen jaren later nog diepzinnig zwijgen als journalisten me komen opzoeken in mijn houten strandhuis, ergens in de tropen.

Grootste ergernis: luchtverkopers die veel zeggen maar weinig doen, lieden die het divide & impera -principe toepassen.

Kippenvel: le plaisir de se voir publié , elke keer weer.

Motto: We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars.